Z Syracuse o kajakarstwie i życiu w USA
Blog > Komentarze do wpisu

Ketmia piżmowa (okra)

Ketmia piżmowa (okra) to lekko puchate ciemnozielone warzywko wielkości małego palca nieco przypominające w wyglądzie cukinię. Nie trzeba jej obierać ani obcinać końcówek, wystarczy umyć. Można spożywać na surowo, podsmażyć z innymi warzywami i podać z ryżem, ugotować w wodzie lub na parze i używać do zup. Nasiona ketmii piżmowej zawierają zdrowe oleje nienasycone takie jak kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6.

Kto nie zna, niech spróbuje. Kto zna – już się dzielić przepisami proszę!

Ketmia piżmowa

Ketmia piżmowa - srodek
Fot. Wikipedia

środa, 25 marca 2009, anetacuse

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/03/25 20:07:47
Okra jest bardzo popularna na poludniu usa, wsrod kolorowej populacji, o ile sie nie myle to musi byc w gumbo. Ja bym jej na surowo nie jadla ze wzgledu na ..slime?..
mozna dodawac do zup jarzynowych - takiej jarzynowej.
Albo zrobic takie "leczo" z pomidorami, okra, zucchini, papryka.
-
2009/03/25 20:09:02
Znam bardzo dobry przepis. Jechac do Nowego Orleanu, isc do Coop's i zamowic gumbo (w skladzie okra).
-
2009/03/25 20:38:35
rzeczywiscie, smazona okra jest u nas b popularna. ja 11 lat temu pracowalam w sklepie i pakowalam warzywa w rozne tacki. pakowalam tez miedzy innymi okre. pamietam, ze mialam od niej jakas alergie. swedzialy mnie po niej rece. ale jem bez problemu.
-
2009/03/25 21:44:19
fried okra - bdb. czasem jest tez w hinduskich sosach. bo i gumbo rzecz jasna. a z ta ketmia pizmowa to niezly czad.
-
2009/03/25 22:26:49
Hm, zaskakuje mnie, ze wszystkie (3 Anie i Hjuston) znacie to warzywo. W mojej czesci Stanow zupelnie nie jest popularne i nie spotkalam sie z nim w zadnych daniach restauracyjnych. Okre odkrylam tylko i wylacznie z wlasnej checi. Jednak te Stany sa bardzo zroznicowane...
-
2009/03/25 23:08:57
znam i podoba mi się inna nazwa - piżmian,widziałem w polskim markecie)
naturalnasprawa.blox.pl/html

-
2009/03/25 23:18:51
Aneta, zobacz w spozywczym w sekcji w mrozonkach, sprzedaja ja w stanie pokrojonym - tam na pewno powinna byc, nawet w stanie NY:)
-
2009/03/25 23:45:16
W Kalifornii tez okry duzo, no ale to zruzmiale, bo pelno tu Hindusow :)

okra dodana do innych dan jest ok, sama jako taka jak dla mnie bez smaku.
-
2009/03/26 00:10:46
Ja jeszcze w tej sprawie KETMIA PIZMOWA. w sensie polskiego nazewnictwa.
Niedawno dowiedzialam sie ze moj przeulubiony Passion Fruit to PASIFLORA!! :)
-
2009/03/26 00:35:52
pierwszy raz slysze :-o no ale ja na dalekiej polnocy mieszkam ;-)
-
2009/03/26 00:53:17
Hangai: witaj na blogu i dzieki za podanie zamiennej nazwy. Ja oczywiscie o pizmianie w Polsce nie slyszalam i nigdy nie widzialam, stad jesli chodzi o polskie nazewnictwo odnosze sie wylacznie do Wikipedii. Pizmian faktycznie brzmi lepiej. Fajnego masz bloga, ze tez wczesniej jego nie znalazlam.

Ania_2000: ja nie mam problemu z zakupem, kupuje swiezy, tylko skonstatowalam, ze wszyscy tu komentujacy z innych czesci kraju nagminnie spotykaja pizmian w roznych potrawach w restauracjach, a ja tego nigdzie nie spotkalam poza samym supermarketem. A co do nazw, to faktycznie sa kompletnie z ksiezyca. "Passion Fruit" jest seksy, ale "pasiflora" juz zupelnie nie :).

Nina: ja jeszcze sie do konca do okry nie ustosunkowalam jesli chodzi o smak, nadal jestem na etapie ekperymentowania. Do tej pory zrobilam ja tylko w towarzystwie innych warzyw i brazowego ryzu.

Atsanik: a moze macie, pewnie jak popatrzysz przy zakupach to znajdziesz.
-
Gość: Alicja, adsl-69-109-178-240.dsl.pltn13.pacbell.net
2009/03/26 03:05:11
Ja lubię okrę średnio ze względu na....gluty. Ma w sobie tę kleistą substancję, która mnie nie ciągnie. Smażona lub w sosach z innymi warzywami czy mięsem jest zupełnie OK, ale sama z siebie to nie za bardzo mi smakuje.
Passion fruit w Polsce jest znany i sprzedawany pod nazwą "maracuia" ("marakuja" też widziałam). Ta nazwa pochodzi z amazońskiego języka, który tak passion fruit określa. A passiflora to łacińska nazwa maracuji-kwiatu, no i pewnie owocu też.

Pozdrawiam.
-
2009/03/26 17:33:58
Alicja: ja wcale nie zauwazylam, ze jest glutowata, chyba dlatego, ze zjadlam gotowana i z innymi warzywami. Mam nadzieje, ze ta informacja mi okry nie obrzydzi ;).
-
2009/03/26 19:24:13
dziękuje za dobre słowo i viceversa i visavi jak to mówi się na peryferiach Polski ,jestem w rozbudowie ale w najbliższym czasie nie omieszkam dorzucić Na peryferiach... do zakładek
naturalnasprawa.blox.pl/html
-
Gość: Alicja, adsl-69-109-178-240.dsl.pltn13.pacbell.net
2009/03/27 02:50:50
Hehehe to niesamowite, że tego nie zauważyłaś. To jest, moim zdaniem podstawowa cecha okry. Może są jakieś różnice w zależności od tego czy była młodo zerwana czy stara. No ale ma się to pewne uprzedzenie. Stąd prawdziwe, autentyczne gumbo zagęszczane jest właśnie glutami z okry, a nie na przykład jakimiś tam skrobiami typu mąka ziemniaczana. Nie zniechęcaj się, bo ja też z innymi warzywami okrę lubię i gumbo też lubię:)
-
Gość: Gosia, c-68-52-216-228.hsd1.tn.comcast.net
2009/03/27 20:42:23
* 2 1/8 cups chopped onion (from 3 medium)
* 1 1/4 cups peanut oil
* 5 large garlic cloves (2 cloves finely chopped and 3 cloves chopped)
* 1/4 cup plus 2 tablespoons tomato paste
* 3 1/2 cups reduced-sodium chicken broth (28 fl oz)
* 1 1/2 lb fresh cassava (also called yuca)
* 1/8 lb eggplant
* 3 medium carrots, cut crosswise into 1/2-inch pieces (1 1/4 cups)
* 2 medium turnips, cut into 1-inch pieces (2 1/2 cups)
* 1/8 lb cabbage, cored and cut into 1-inch pieces (4 cups)
* 8 small fresh or frozen okra (2 oz)
* 1 (2-oz) piece dried fish such as stockfish (optional), broken into 2 or 3 pieces
* 4 cups water
* 2 1/4 teaspoons salt
* 1 1/2 teaspoons cayenne
* 1/8 cup loosely packed fresh flat-leaf parsley leaves
* 3 (1-lb) whole white-fleshed fish (each about 12 inches long) such as red snapper, cleaned, leaving head and tail intact
* 2 cups long-grain white rice (1/8 lb)
-
Gość: Gosia, c-68-52-216-228.hsd1.tn.comcast.net
2009/03/27 20:46:04
Put oven rack in middle position and preheat oven to 450°F.

Cook 2 cups onion in 1/4 cup oil in a 12-inch heavy skillet over moderately low heat, stirring occasionally, until softened, 4 to 5 minutes. Add finely chopped garlic (from 2 cloves) and cook, stirring, until fragrant, about 1 minute. Add tomato paste and cook, stirring constantly, until caramelized, about 1 minute. Add broth and bring to a boil, stirring until tomato paste is incorporated, then remove from heat.

Trim ends of cassava, then halve crosswise and peel, removing all waxy brown skin and pinkish layer underneath. Quarter each half lengthwise, then cut away and discard thin, woody core. Cut cassava crosswise into 1-inch pieces. Cut eggplant into 1-inch pieces.

Put cassava, eggplant, carrots, turnips, cabbage, okra, and dried fish (if using) in roasting pan, then straddle pan over 2 burners and add broth mixture (reserve skillet), water, 1 teaspoon salt, and 1 1/4 teaspoons cayenne. Bring to a boil, stirring occasionally, then transfer to oven and braise, uncovered, stirring twice, until vegetables are just tender, 20 to 25 minutes. Season with salt and pepper.

While vegetables are braising, pulse together parsley, chopped garlic (from remaining 3 cloves), 1/8 teaspoon salt, remaining 1/8 cup onion, and remaining 1/4 teaspoon cayenne in a food processor until finely chopped.

Lay 1 fish on its side with gutted side facing you. Holding a sharp paring knife at a 30-degree angle from fish, cut 3 evenly spaced (2 1/2-inch-long) slits across center of fish's side to make shallow pockets. (Start at side farthest away from you; be careful not to cut through bone.) Turn fish over and cut 3 slits across center of other side in same manner, then repeat with remaining 2 fish. Pat fish dry, then stuff slits with parsley mixture (some mixture will come out of slits).

Clean skillet and wipe dry, then heat remaining cup oil in skillet over moderately high heat until hot but not smoking. Brown fish, 1 at a time (fish will not lie flat in skillet), turning over once carefully using tongs and a metal spatula, until golden, about 2 minutes per fish. Transfer as browned with tongs and spatula to a shallow baking pan.

Arrange fish over vegetables and braise in oven, without stirring, until fish is just cooked through, 5 to 10 minutes (test for doneness in thickest part of fish). Transfer fish using tongs and spatula to a platter, then transfer vegetables with slotted spoon to a large bowl and keep warm, covered with foil.

Pour cooking liquid from roasting pan into a 1-quart liquid measure and add enough water to total 4 cups liquid.

Bring liquid (4 cups), rice, and remaining 1/2 teaspoon salt to a full rolling boil in a 4-quart heavy pot, then cover and reduce heat to low. Cook, undisturbed, until liquid is absorbed and rice is tender, about 20 minutes. Remove from heat and let stand, undisturbed, 5 minutes. Fluff with a fork.

Spoon vegetable mixture into center of a very large platter, then spoon rice around vegetables. Arrange fish on vegetables.
www.epicurious.com/recipes/food/views/Senegalese-Rice-with-Fish-232831
-
Gość: olqa, 89-67-250-206.dynamic.chello.pl
2013/03/03 16:51:29
w Warszawie okre znalazlam w sklepie afrykanskim na anielewicza 27. tylko najlepiej kupowac na poczatku tygodnia, bo pod oniec nie ma lub jest lekko zwiednieta
-
Gość: ogrodnik, b190.ip.sumernet.pl
2013/05/21 11:29:34
Tu macie dokładny opis jak uprawiać okre: Działkowiec - okra
statystyka